E-mailen

Phishing

In de meeste gevallen wordt u in de phishing e-mail verzocht de site van de organisatie te bezoeken en daar uw persoonlijke gegevens achter te laten. Deze site lijkt net als de e-mail ook op die van een betrouwbare instantie, zoals uw bank. Zelfs het websiteadres lijkt identiek. Toch is er een subtiele variant: www.fortïs.nl in plaats van www.fortis.nl. Ook is het mogelijk dat de echte website wordt getoond, maar dat direct een pop-up verschijnt waarin om uw gegevens wordt gevraagd. Alle informatie die u achterlaat op de nepwebsite kan de phisher direct misbruiken. Het is een zeer nare ervaring die uw vertrouwen flink kan beschadigen.

Attachments

U kunt heel eenvoudig bestanden aan een e-mail koppelen zodat deze worden meegestuurd. Denk aan foto’s, muziek, tekstdocumenten, enzovoort. In principe kan elk type bestand aan een e-mailbericht worden toegevoegd. Het bijgevoegde bestand heet 'attachment', het Engelse woord voor 'bijlage'.
Het is raadzaam voorzichtig om te gaan met attachments. Sommige bijlagen kunnen bijvoorbeeld een virus of spyware bevatten.

Grote bestanden mailen

Aan een e-mail kunt u een bijlage (ook wel attachment genoemd) toevoegen, zoals een tekstdocument of een foto. Vaak is de grootte van de bijlage tot een maximum beperkt, bijvoorbeeld tot 10 Mb. Daarom zijn er andere manieren voor het versturen van grote bestanden:

  • U kunt de bestanden zippen; hiermee verkleint u de bestanden, zodat u ze makkelijker kunt versturen. U kunt hiervoor bijvoorbeeld het programma Winzip gebruiken, dat gratis te downloaden is.
  • U kunt de bestanden versturen via een website: u zet de bestanden op een website en stuurt de link naar de ontvanger. Op sommige sites blijven de bestanden tijdelijk staan; op andere sites blijven ze staan tot u ze eraf haalt.