Downloaden & streamen

Downloads kopen

Downloaden is niet altijd legaal, muziek bijvoorbeeld wordt verkocht maar ook illegaal op internet te downloaden gezet. De artiest krijgt dan niets betaald voor het afgeven van het nummer. Je kunt daarom ook downloads kopen, zoals bijvoorbeeld bij iTunes en muziekwebshops, zoals Beatport. Het kopen van downloads is vaak erg goedkoop, een nummer kost vaak nog geen euro! Voor dat geld steun je de artiest toch wel?

Streamen

Streamen is een nieuwere manier van bestanden bekijken. Een film moest voorheen eerst gedownload worden, waarna deze pas bekeken kon worden. Met streaming kun je direct kijken! Streamen is kijken terwijl er gedownload wordt. Hierdoor hoef je nooit meer te wachten tot je download klaar is. Je moet hiervoor wel te allen tijde aan het internet verbonden zitten om te kijken, maar dat moest je tijdens het downloaden ook.

Abonnement op streamen

Streamen is vaak via illegale netwerken, hierdoor gaat het traag, onveilig en krijgen de makers van de content niet betaald voor de vertoning ervan. Je kunt ook een abonnement op streaming nemen. Hierdoor betaal je maandelijks om te mogen streamen, er wordt je dan een groot aanbod aan aan content geboden, zoals bijvoorbeeld series en films. Een goed voorbeeld van een abonnement op een streaming dienst is NetFlix.