Het kiezen van de juiste SSD voor jouw systeem

1. Overweeg je budget

Budget is een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van de juiste SSD. Als je een beperkt budget hebt, zijn er alternatieve opties beschikbaar, zoals SATA SSD's. Deze bieden nog steeds snelheidswinst in vergelijking met de traditionele harde schijf, maar zijn vaak goedkoper dan de nieuwste NVMe-SSD's. Als je echter na de beste prestaties zoekt, zijn de nieuwste generatie SSD's zoals de Samsung 970 Evo Plus en Samsung 980 Pro zeer geschikt. Deze premium SSD's zijn duurder, maar bieden ongeëvenaarde prestaties en betrouwbaarheid. Kijk voor alle mogelijkheden bij Azerty.

2. Controleer de compatibiliteit van je systeem

Voordat je een nieuwe SSD koopt, is het belangrijk om te controleren of het compatibel is met je systeem. Bijvoorbeeld, als je pc geen M.2-sloten heeft, zal een M.2 SSD niet werken. Controleer dus of de SSD die je gaat kopen fysiek past in je systeem en of je moederbord de interface ondersteunt. Als je niet zeker weet welke interface je nodig hebt, kun je de handleiding van je moederbord raadplegen om te zien welk type SSD wordt aanbevolen.

3. Capaciteit

De capaciteit van de SSD is ook een belangrijke factor om te overwegen. De capaciteit die je nodig hebt, is afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Als je van plan bent alleen het besturingssysteem en de essentiële software te installeren, dan is een kleinere capaciteit zoals 256 GB of 500 GB voldoende. Als je daarentegen veel videogames of grote bestanden gaat opslaan, is een grotere capaciteit zoals 1 TB of 2 TB geschikt. Onthoud dat de prijs stijgt naarmate de capaciteit toeneemt, dus kies een capaciteit die bij jouw behoeften past.

4. Lees- en schrijfsnelheid

Als laatste is de lees- en schrijfsnelheid een belangrijke overweging. Dit geeft aan hoe snel de SSD-gegevens kan overdragen van en naar het systeem. Over het algemeen bieden de nieuwere generatie NVMe SSD's hogere lees- en schrijfsnelheden dan SATA SSD's. Een Samsung 970 Evo Plus SSD, bijvoorbeeld, biedt leessnelheden tot 3.500 MB/s en schrijfsnelheden tot 3.300 MB/s, terwijl een SATA SSD vaak tot 550 MB/s lees- en schrijfsnelheden biedt. Als je op zoek bent naar de beste prestaties, is het verstandig om voor een SSD te gaan met hogere lees- en schrijfsnelheden.