Investeren in Lp’s: ja of nee?

Waarom de LP?

Toen de CD geïntroduceerd werd, leek dit de dood van de LP. Mensen begrepen niet waarom je nog langer zo’n groot exemplaar van een album moest hebben, als je met een CD een kleiner exemplaar had wat je met behulp van de walkman zelfs kon luisteren waar je maar wou. Een logische gedachtegang, maar de LP is nooit helemaal gestorven. Sterker nog, sinds enkele jaren is de LP weer populairder dan de CD. Muziekliefhebbers houden ervan om muziek fysiek te hebben: je steunt hier niet alleen de artiest mee, maar hebt zelf ook een prachtig exemplaar van je favoriete albums. Veel artiesten beamen deze gedachte ook en doen er alles aan om hun platen zo mooi mogelijk in te richten. Zo is een LP niet alleen meer een muziekstuk, maar bevat het in veel gevallen ook posters, een mooie binnenkant en in sommige gevallen zelfs gekleurd vinyl.

Waarom is dit een booming business?

Sommige producten zijn hypes, maar van anderen kunnen we met een gerust hart zeggen dat dit niet het geval is. Omdat mensen altijd naar muziek zullen blijven luisteren, zal muziek ook altijd gekocht blijven worden. Dat de LP tegen streaming services op kan, is al gebleken, dus verwachten we niet dat er snel iets zal zijn wat de Lp’s uit het muzieklandschap wegjaagt. Tegenwoordig wordt er ook fanatiek nagedacht over een duurzame productie van Lp’s, waardoor dit ook niet langer een probleem zal zijn.

De echte hype in Lp’s zit hem overigens vaak niet in albums die nu uitkomen. Hoewel vrijwel elke grote artiest hun muziek op zowel LP als CD uitbrengt, is dit niet waar het geld te verdienen valt. Echte muziekliefhebbers houden er namelijk van om zo’n zeldzaam mogelijk exemplaar van een plaat te vinden. Hiervoor worden vaak grote bedragen uitgegeven, simpelweg omdat er niet veel van zijn. We spreken dan vaak niet over artiesten als Ed Sheeran en Drake, maar wel over de eerste albums van David Bowie, Queen en the Rolling Stones. Weet jij één van deze platen te bemachtigen, dan kun je hier een leuk zakcentje aan verdienen.

Hoe verstuur je Lp’s?

Wanneer jij een zeldzaam exemplaar in je bezit hebt en deze wil verkopen, is het belangrijk dat je weet hoe je deze moet verpakken en versturen. Een LP is breekbaar, waardoor het belangrijk is dat er voorzichtig mee om wordt gegaan. Ook wil je de albumhoes niet beschadigen, omdat de koper dit ook intact zal willen hebben. Het is dus belangrijk dat je een speciale doos aanschaft, waarin je de LP kan leggen. Vervolgens laat je via DHL een sticker uitprinten en plak je extra stickers op de doos die vertellen dat het gaat over een breekbaar product. De leverancier van DHL zal extra voorzichtig zijn, waardoor zowel jij als je klant tevreden is met het product. Genieten maar!