Kinderen op het internet

Risico's kinderen en het internet

Een van de grootste nadelen van het internet is dat je niet weet wie zich aan de andere kant van het computerscherm bevindt. Een mooi voorbeeld hiervan is het MTV programma Catfish, waarin mensen die zich online als iemand anders voordoen, ontmaskerd worden. Bij dit programma is het in de meeste gevallen onschuldig. Meestal heeft de catfish een verleden waardoor hij of zij online even aan de realiteit willen ontsnappen en zit er niet meer achter. Toch kan het zogenaamde catfishen ook in negatieve zin gebruikt worden. Zo heb je het digitaal kinderlokken, ook wel grooming genoemd. Dit is wanneer een volwassene zich als een jonger iemand voordoet om zo het vertrouwen van een minderjarige te winnen. Ook kan een kind slachtoffer worden van cyberpesten.

Hoe bescherm je kinderen op social media

Natuurlijk kun je niet alles voorkomen, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen waardoor je kind minder risico online loopt. Bij sociale netwerken, zoals Facebook, kun je een aantal maatregelen nemen om je kind te beschermen. Zo kun je de privacyinstellingen zo zetten dat alleen vrienden toegang hebben tot het profiel en een nickname gebruiken om het zo moeilijk te maken voor anderen om je kind online te vinden.

Hoe bescherm je kinderen op het internet

Net zoals bij TV kijken, wil je dat kinderen niet in aanraking komen met content waar ze nog niet aan toe zijn. Er zijn een aantal hulpmiddelen die je als ouder kunt gebruiken om dit te voorkomen. Zo heb je speciale kinderbrowsers en kun je op sommige computers ouderlijk toezicht instellen.