Tips voor het kopen van een wieleruitrusting

De fietshelm

De fietshelm is een van de belangrijkste onderdelen van je wieleruitrusting. Het beschermt namelijk een van de meest kwetsbare lichaamsonderdelen, oftewel de schedel. Voor het wielrennen gebruiken mensen meestal racefiets helmen. Deze helmen sluiten goed aan op je hoofd en bieden de nodige bescherming. Ook zitten er doorgangen in voor ventilatie. Duurdere fietshelmen ventileren meestal beter en zijn ook lichter, maar goedkope fietshelmen werken meestal ook goed.

De fietsbril

Naast de fietshelm is ook de fietsbril erg belangrijk. Deze beschermt je namelijk tegen zonlicht, vliegjes, wind en vuil. Aangezien je op een racefiets vrij hard gaat, is het belangrijk om constant goed zich te hebben op je omgeving. Per fietsbril kunnen ook de lenzen verschillen, omdat je voor alle soorten weersomstandigheden andere lenzen kan gebruiken. Dit is niet per se nodig, maar wel handig voor als je perfect zicht wil hebben.

Baselayers en fietsshirts

Tijdens het wielrennen ga je veel zweten, dus is het belangrijk dat de kleding die je draagt ook goed ventileert. Baselayers draag je onder je fietsshirt en zorgen ervoor dat je zweet goed afgevoerd wordt. Hierdoor krijg je het minder snel koud en voelt je kleding niet nat aan. Bovenop de baselayer draag je een fietsshirt. Deze zijn speciaal bedoeld voor de fietshouding en maken het jou makkelijker lange afstanden te fietsen. Ook bevatten ze soms zakken waarin je sportvoeding kan opbergen.

De fietsbroek

De fietsbroek zorgt ervoor dat je fijn op je zadel zit en minder snel last krijgt van pijn aan je billen. De zeem verschilt per broek en hoort zo gekozen te worden dat het aansluit op je zadel. Ze verschillen namelijk in dikten en voelen per zadel anders aan. Pas de broek dus aan en zit op je zadel om zeker te weten dat het goed aanvoelt.

De fietsschoenen

Met speciale fietsschoenen die je aansluit op je pedalen kan je sneller en beter vooruit tijdens het wielrennen. Zorg er dan wel voor dat ze geschikt zijn voor je pedalen en dat je geen drukpunten voelt. Fietsschoenen kan je namelijk niet zo snel inlopen en blijven vaak dezelfde vorm behouden. Kies dus een maat die perfect op je voeten aansluit.