Van slachtoffer tot ervaringsdeskundige

“Ik dacht slim te zijn en telefonisch contact op te nemen met de bank”

"25 juni was de dag dat mijn leven veranderde. Deze datum zal ik nooit vergeten. Ik was die ochtend aan het werk achter mijn computer. Er kwam een mail van de bank binnen waarin stond dat er vreemde activiteiten waren waargenomen op mijn bankaccount. Ik moest zo snel mogelijk mijn wachtwoord veranderen door op een link te klikken. Er stond een telefoonnummer bij dat ik kon bellen om te verifiëren dat de mail echt was. Maar ik moest snel handelen omdat de kans groot was dat criminelen in mijn bankaccount konden komen.

Ik had vaker verhalen gehoord hierover. Je moet nooit zomaar op een link klikken. Maar de mail leek zó echt. Geen spelfouten, logo’s van mijn bank, zelfs het e-mailadres klopte! Ik dacht slim te zijn door het nummer te bellen dat in de mail stond. Achteraf gezien natuurlijk heel dom van mij. Je moet altijd zelf het nummer van je bank opzoeken op de website."

“De man aan de telefoon zei dat ik snel moest handelen”

"De man aan de telefoon zei dat ik snel moest handelen. Hij sprak accentloos Nederlands en wist zelfs bepaalde gegevens van mij. Ik had werkelijk geen idee dat hij, nadat ik op de link had geklikt, kon meekijken op mijn computer.

Al na een paar minuten was het opgelost. Mijn wachtwoord was aangepast en mijn account was beschermd. Nietsvermoedend ging ik verder met mijn werk, opgelucht dat mijn bankaccount weer veilig was."

“Ik zag tientallen afschrijvingen van mijn rekening die niet van mij waren”

"Die middag, een paar uur na het beruchte telefoontje, logde ik in op mijn bankaccount. Tot mijn grote schrik zag ik tientallen afschrijvingen van in totaal duizenden euro’s die niet van mij waren. Ik raakte volledig in paniek. Al twee jaar waren we aan het sparen voor een mooie uitbouw aan ons huisje. We hadden bijna genoeg geld bij elkaar en nu was vrijwel alles verdwenen. Volledig overstuur belde ik mijn man. Hij heeft meteen geregeld dat ons bankaccount geblokkeerd werd."

"Hoe kon mij dit nu overkomen? Ik schaamde me dood."

"Ik ken de verhalen over internetoplichting. Heel arrogant van mij, maar ik dacht echt dat zoiets mij nooit zou overkomen. Als veertiger die goed met computers kan werken, kon ik jou wel vertellen dat je nooit zomaar op linkjes moet klikken om je wachtwoord te veranderen. Ik schaamde me dood en durfde mijn verhaal aan niemand te vertellen. Alleen ons gezin was op de hoogte van mijn domme fout."

"Een jaar later heb ik mijn schaamte overwonnen. Ik las verhalen van anderen en realiseerde me dat criminelen heel professioneel te werk gaan. Ik zat niet fout, die criminelen waren fout. Ik durfde mensen te vertellen wat mij was overkomen en tot mijn verbazing vertelden anderen mij dat hen dit ook was overkomen. Sommigen hadden er nog steeds moeite mee en durfden niets meer op internet te doen."

"Met mijn ervaring help ik nu anderen."

"Ik ben de opleiding Ervaringsdeskundige gaan volgen bij NHA, omdat ik graag anderen wilde helpen die hetzelfde als mij waren overkomen. Ook wijs ik mensen op de gevaren van internet. Hoe herken je phishingmails? Wat moet je doen als je een e-mail krijgt die je niet vertrouwt?

Uiteindelijk heb ik mijn nare ervaring kunnen omzetten in iets positiefs. Ik help nu anderen en zie hoe zij weer opbloeien na een heftige periode vol emoties en schaamte. Ik schaam me niet langer en kan eindelijk weer met mezelf leven."

"De opleiding Ervaringsdeskundige heeft mijn leven in positieve zin veranderd."

"Ik ben zo blij dat ik de opleiding Ervaringsdeskundige heb gevolgd. De opleiding heeft me geleerd hoe ik anderen kan helpen met mijn verhaal. Ik help mensen van alle leeftijden en opleidingsniveaus. Iedereen kan slachtoffer worden van internetoplichting. Maar als je weet waar je op moet letten, dan is de kans kleiner dat het je overkomt."

Ben jij net als Jessica slachtoffer geworden van internetoplichting? Verander jouw nare ervaring in iets positiefs en word een ervaringsdeskundige. Zo kun jij met jouw persoonlijke verhaal anderen helpen.