Veilig wachtwoord tips

Veilige wachtwoorden

Een veilig wachtwoord, ook wel een sterk wachtwoord genoemd, voldoet minimaal aan de volgende eisen:

  • bestaat uit minimaal 8 tekens;
  • is geen bestaand woord;
  • heeft geen connectie met jezelf. Denk bijvoorbeeld aan je voornaam of je bedrijfsnaam;
  • Bevat een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om geen wachtwoord te gebruiken maar een wachtzin. Deze is namelijk meestal wat makkelijker te onthouden. Een goede wachtzin bevat minstens vijf woorden en bestaat ook uit een combinatie van cijfers, letters en symbolen.

Het bedenken en onthouden van een veilig wachtwoord

Een wachtwoord is sterk wanneer hij lang is. Dit maakt niet alleen het bedenken van een wachtwoord, maar ook het onthouden hiervan wordt hierdoor lastig. Een manier om een veilig wachtwoord te creëren is een bestaand woord te nemen en dan letters door cijfers of symbolen te vervangen. Zo kun je bijvoorbeeld van een a een @ maken, van een s een 5 en een o kun je veranderen in een 0. Ook zijn er handige tools online te vinden, waar je een wachtwoord kunt creëren. Sommige van deze sites geven ook handige tips over hoe je je makkelijk je wachtwoord kunt onthouden. Natuurlijk kun je ook een wachtwoord generator gebruiken zoals wisseljewachtwoord. Deze wachtwoord generator is 100% veilig en gratis in gebruik.

Heb je eindelijk een goed sterk wachtwoord gecreëerd, dan kun je je deze online testen om er zeker van te zijn hoe sterk je wachtwoord is.