Virussen en Spyware

Spyware

Spyware (ook wel adware genoemd) zijn computerprogramma's die meestal zonder expliciete toestemming van de gebruiker op de computer worden geïnstalleerd. Vervolgens verzamelt het programma informatie over het gebruik van de computer, met name het surfgedrag. Spyware is dus inbreuk op uw online privacy. De verzamelde informatie wordt vaak via het internet verzonden naar informatiemakelaars die aan de hand hiervan een profiel van de computergebruiker kunnen opstellen om aan hem reclame op maat te kunnen verzenden. Ook wordt de informatie vaak gebruikt om de gebruiker tijdens het surfen ongevraagde webpagina's te tonen, de zogenaamde pop-ups.

Spyware wordt soms in combinatie met (gratis) software verzonden. Het gaat dan bijvoorbeeld om software die u via websites kunt downloaden. Vooral bij websites met illegale software loopt u verhoogd risico op spyware. Als u software installeert, is het daarom belangrijk dat u altijd de gebruikersovereenkomst doorleest.

Daarnaast zijn er ook websites die bij uw bezoek proberen om spyware te installeren op uw computer. Als dit gebeurt, verschijnen er bijvoorbeeld allerlei vreemde schermen in beeld die vragen of u op ‘ja’ of ‘akkoord’ wilt klikken. Ook bijlagen van e-mails (van veelal onbekende afzenders) kunnen spyware bevatten, daarom moet u altijd oppassen als u een mailtje krijgt van een onbekende afzender. Lees daarom ook deze tips voor spyware te herkennen.