Wat betekent de samenwerking met een payrollbedrijf voor een med

Verschil voor een payrollmedewerker

Maar wat merkt een medewerker hier dan van? De arbeidsovereenkomst van de medewerker is in deze situatie een overeenkomst tussen werknemer en het payroll bedrijf. Dit betekent dus dat de payrollmedewerker in loondienst is van de payrollorganisatie. De salaris betaling, loonstrookjes, jaaropgave etc. ontvangt de medewerker vanuit het payrollbedrijf. Ontslagprocedures of het opzeggen van de baan gaat ook via de payrollorganisatie.

Verder zal het bedrijf zich vooral op de achtergrond houden. De inlener blijft verantwoordelijk voor dingen zoals beoordelingsgesprekken, verlofaanvragen en het contact op de werkvloer met de medewerkers. Tijdens de dagelijkse werkzaamheden zal de medewerker er dus weinig van merken. Sinds 1 januari 2020 de WAB (Wet arbeidsmarkt in balans) van kracht is, hebben payrollmedewerkers ook dezelfde rechten als de medewerkers in dienst van de opdrachtgever. Een werknemer die via payroll werkt, kan dus bijvoorbeeld op hetzelfde salaris, verlofregeling en dezelfde bonussen rekenen!

Voordelen payroll voor werknemers

Dan denk je nu vast: ‘Zijn er ook voordelen bij payroll voor een medewerker?’ Die zijn er!

 1. Salaris altijd op tijd en goed geregeld!
  Dit is misschien wel een van de grootste voordelen van payroll voor werknemers. Medewerkers die een contract hebben met een payrollbedrijf hebben altijd een goed geregelde salarisadministratie! Het payrollbedrijf kan zich namelijk volledig storten op het op rolletjes laten lopen van alle juridische taken en administratie. Waar er bij een ‘normaal’ bedrijf nog wel eens gedoe kan zijn met het salaris, is dit bij een contract onder payroll dus niet!
 2. Aparte HR-afdeling
  In principe hebben payrollmedewerkers een eigen aparte HR-afdeling waar ze terecht kunnen met vragen over bijvoorbeeld hun salaris of contract. Het payroll bedrijf heeft namelijk professionals die op de hoogte zijn van alle personeelszaken en kunnen de inhoudelijke vragen van medewerkers vaak nét wat uitgebreider beantwoorden.
 3. Doorbetaald krijgen bij ziekte
  Sommige mensen denken dat werken via een payrollbedrijf minder zekerheid met zich meebrengt. Maar niets is minder waar! Ook deze medewerkers krijgen na één wachtdag gewoon 100% doorbetaald als ze ziek zijn.
 4. Vast contract
  Laten we ook dit vooroordeel de wereld uit helpen. Payrollmedewerkers kunnen ook een vast contract krijgen! Na drie contracten voor bepaalde in drie jaar hebben ze dus ook in ieder geval recht op een contract voor onbepaalde tijd.
 5. Pensioenregeling
  Een goede pensioenregeling is belangrijk voor medewerkers. Een payrollmedewerker krijgt dit dan natuurlijk ook! Vanaf de eerste dag wordt de pensioenvoorziening gelijk goed geregeld door het payrollbedrijf.

Uiteindelijk merkt een medewerker via payroll dus niet super veel verschil. Wel heeft het genoeg voordelen voor de medewerker!