Digitale nota

Veel mensen betalen hun rekeningen online via internetbankieren. Maar de nota’s zelf vallen nog bijna altijd in papieren vorm via de brievenbus op de mat. Daarom hebben banken samen met zogenoemde Biller Service Providers (BSP’s) de digitale nota ontwikkeld. Hiermee kunnen verzendende organisaties voortaan nota’s online via internetbankieren aanbieden aan u als consument.

Een eerste vorm van de digitale nota werd in januari 2006 geïntroduceerd. De digitale nota betekent betaalgemak voor u als consument en meer effeciency en minder kosten voor verzenders van nota’s. Digitale nota’s zijn facturen en acceptgiro’s, maar ook incassospecificaties, salarisstroken en pensioenoverzichten. Met de digitale nota behoort het gevaar dat een rekening tussen het oud papier belandt, tot het verleden. Ook het overtypen van acceptgiro’s is niet meer nodig. Het betalingskenmerk wordt automatisch ingevuld. U betaalt vervolgens op een zelfgekozen moment.

Vooralsnog kunnen alleen klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank gebruik maken van de digitale nota. De verwachting is dat andere banken zich in de toekomst aansluiten en dat het aantal deelnemende organisaties dat digitale nota’s aanbiedt snel toeneemt. Bent u klant van bovenstaande banken en wilt u uw facturen ook digitaal ontvangen en betalen? Kies dan voor de digitale nota.