Virussen en Spyware

De term virus wordt breed gebruikt; ook wormen en Trojaanse Paarden (trojans) vallen eronder. Een worm kopieert zichzelf van de ene op de andere computer, vaak in snel tempo. De worm neemt bezit van functies op de computer waarmee informatie of bestanden worden verzonden. Zo kan een worm zichzelf versturen naar iedereen in uw e-mailadresboek en via hun computer vervolgens hetzelfde doen. Ook kan een worm zelfstandig andere computers op internet opzoeken.

Het is belangrijk uw computer goed te beschermen tegen virussen met een anti-virusprogramma. Staat er eenmaal een virus op uw computer dan is het belangrijk het te verwijderen. Ook hiervoor kunt u gebruikmaken van anti-virussoftware.

Spyware

Spyware (ook wel adware genoemd) zijn computerprogramma's die meestal zonder expliciete toestemming van de gebruiker op de computer worden geïnstalleerd. Vervolgens verzamelt het programma informatie over het gebruik van de computer, met name het surfgedrag. Spyware is dus inbreuk op uw online privacy. De verzamelde informatie wordt vaak via het internet verzonden naar informatiemakelaars die aan de hand hiervan een profiel van de computergebruiker kunnen opstellen om aan hem reclame op maat te kunnen verzenden. Ook wordt de informatie vaak gebruikt om de gebruiker tijdens het surfen ongevraagde webpagina's te tonen, de zogenaamde pop-ups.

Spyware wordt soms in combinatie met (gratis) software verzonden. Het gaat dan bijvoorbeeld om software die u via websites kunt downloaden. Vooral bij websites met illegale software loopt u verhoogd risico op spyware. Als u software installeert, is het daarom belangrijk dat u altijd de gebruikersovereenkomst doorleest.

Daarnaast zijn er ook websites die bij uw bezoek proberen om spyware te installeren op uw computer. Als dit gebeurt, verschijnen er bijvoorbeeld allerlei vreemde schermen in beeld die vragen of u op ‘ja’ of ‘akkoord’ wilt klikken. Ook bijlagen van e-mails (van veelal onbekende afzenders) kunnen spyware bevatten, daarom moet u altijd oppassen als u een mailtje krijgt van een onbekende afzender. Lees daarom ook deze tips voor spyware te herkennen.